Wat is eigenlijk de Cloud?

G DATA Guidebook

Mensen praten altijd graag over het weer, dus misschien is het geen verrassing dat wolken ook voor veel mensen een zekere fascinatie hebben. Maar terwijl een conventionele wolk eigenlijk bestaat uit een verzameling waterdruppels, spreekt de digitale wolk, de Cloud, tot de verbeelding met zijn vermogen om gegevens van particulieren en van bedrijven op te slaan. Lees hieronder meer over de Cloud om te voorkomen dat het begrip voor u in nevelen gehuld blijft.

Wat is Cloud-opslag?

Stel u voor dat u een taart heeft gemaakt. Maar in plaats van je traktatie thuis in de koelkast te zetten en iedereen te vragen naar uw koelkast te lopen om een stuk te halen, zet u die op een salontafel die gemakkelijk bereikbaar is voor al uw vrienden, familie en collega's. Iets goeds delen met anderen en tegelijkertijd ruimte besparen in de koelkast wordt niet makkelijker dan dit.

Voordat u uw digitale goederen op tafel gaat zetten, moet u nadenken over welke tafel u kiest en wie u wilt uitnodigen. Als u met Excel, Numbers of een gelijkaardige toepassing een digitale taartdiagram hebt gemaakt met uw digitale bakmachine, wilt u die natuurlijk niet zomaar aan iedereen geven. Het recept voor verantwoorde Cloud computing moet zeker een snufje voorzichtigheid bevatten.

Hoe werkt Cloud computing?

Zet nu de denkbeeldige caloriebom een paar minuten aan de kant en denk in plaats daarvan aan uw harde schijf. Voor veel van wat daarop is opgeslagen, geldt dat het erg handig zou zijn om het altijd bij u te hebben, waar u ook bent. Als u deze gegevens in de Cloud opslaat, hebt u er gemakkelijk toegang toe vanaf bijna elke computer of elk mobiel apparaat ter wereld. Om dit mogelijk te maken, slaat u uw mappen en bestanden op op een externe server, die van een Cloud-provider is. Om dit te doen, zult u over het algemeen moeten inloggen met uw gebruikersnaam of e-mailadres en een wachtwoord. Vervolgens hebt u toegang tot uw foto's en tot uw digitale administratie en documentatie.

In wezen gaat het om gegevensuitwisseling zonder opslagmedium.

Hoe verschillen Cloud-opslagoplossingen van elkaar?

De mogelijkheid om de Cloud te gebruiken als een uitbestede opslaglocatie vereist meestal slechts een paar klikken. Cloud-oplossingen voor het maken van back-ups van gegevens kunnen in principe in twee categorieën worden onderverdeeld: in één ervan slaat u de gegevens gewoon op een externe server op. Met de andere categorie kunt u lokaal opgeslagen documenten synchroniseren met de cloud. Voor het eerste type gebruikt u een uploadplatform via uw webbrowser. U roept de betreffende website op, voert uw inloggegevens in en kunt uw gegevens vervolgens uploaden naar een beschikbare server. Als u de gegevens ook lokaal wilt kunnen bekijken of downloaden, maken veel Cloud-aanbieders dit u gemakkelijk met een app. Na het instellen van deze optie wordt dan automatisch de huidige versie van een document of map waaraan u werkt geüpload en opgeslagen in de Cloud. Om terug te gaan naar onze taart / tafel-vergelijking, heeft u niet een taart op een externe tafel, maar twee taarten - een in uw koelkast, en een kopie ervan in de Cloud. Als u ook zonder internettoegang toegang wilt krijgen tot uw gegevens, moet u deze offline ter beschikking stellen, d.w.z. downloaden.

Wat kan de Cloud?

De behoefte aan flexibiliteit is de reden voor de snelle uitbreiding van Cloud-diensten. Als een bedrijf groeit, moet de infrastructuur ook meegroeien. Iedereen die geen nieuwe harde schijven en servers wil blijven aanschaffen, kan eenvoudig de verwerkingskracht en opslagcapaciteit naar de Cloud uitbesteden. Veel aanbieders van Cloud-oplossingen exploiteren complete serverparken, waarvan zij de rekenkracht verhuren aan gebruikers. Volgens dit principe kan de gebruikte rekenkracht per afnemer gemakkelijk worden verhoogd of verlaagd. Deze schaalbaarheid is één van de grootste voordelen van de Cloud. Investeren in hardware die op een bepaald moment verouderd kan zijn, kan worden voorkomen door het werk uit te besteden aan externe servers. De gereserveerde opslagruimte kan op verschillende manieren worden gebruikt, wat ook handig is voor particuliere gebruikers.

 

Waar heb ik de Cloud voor nodig?

De voordelen liggen voor de hand: u garandeert dat de gegevens op alle apparaten die zijn aangesloten op de Cloud altijd identiek zijn. Sommige opslagservices bewaren ook oudere versies van bestanden voor een beperkte periode, zodat u deze kunt herstellen. Tegelijkertijd bespaart u waardevolle opslagruimte op uw computer, smartphone of tablet. Maar de Cloud kan nog meer. U kunt uzelf effectief beschermen tegen criminelen - Cloud-backups zijn een effectief middel om de ellende van cyberafpersers en ransomware te voorkomen. Als u weet dat uw digitale babyfoto's of de video's van uw wereldreis zijn beveiligd op een externe opslaglocatie, kan niemand u chanteren door ze te versleutelen. Veel beveiligingsoplossingen nemen deze zorg weg en stellen automatisch een Cloud-backup van uw waardevolle gegevens in.

 

Hoe worden gegevens opgeslagen in de Cloud?

Veel diensten werken volgens het volgende principe: bestand 1, het origineel, staat op computer A. Van daaruit wordt bestand 1 gekopieerd naar de Cloud. Een aangesloten smartphone of de volgende computer - B - ziet dat er nu een kopie van bestand 1 in de Cloud staat. Nu komt het neer op de instellingen voor uw Cloud: Downloaden apparaten het nieuwe bestand automatisch, of wilt u het bestand handmatig downloaden? Met de eerste optie hebt u opslagruimte nodig op twee apparaten én in de cloud. Met de tweede oplossing blijft de opslagruimte op het apparaat vrij en wordt in een index eenvoudig weergegeven welke bestanden beschikbaar zijn om vanuit de Cloud te downloaden. Voorwaarde hiervoor is dat u met het internet verbonden bent.

 

Waar slaat de Cloud mijn gegevens op?

Veel interessanter dan de vraag 'Hoe' is de vraag 'Waar' als het gaat om het gebruik van de Cloud. De plaats van de salontafel is namelijk een kritische factor bij het al dan niet verwachten van ongenode gasten. Europe heeft strenge wetten op het gebied van gegevensbescherming. Als uw gegevens op een server in Europa staan, is de toegang tot deze gegevens duidelijk geregeld. Dat ligt heel anders in bijvoorbeeld de VS. Daar vallen clouddiensten onder de Patriot Act, een antiterrorismewet met verstrekkende gevolgen voor gegevensbescherming en privacy van burgers. Op grond van deze wetgeving hebben de FBI, de CIA en de NSA toegang tot de gegevens die u hebt opgeslagen op Cloud servers in de VS, zonder dat u er iets van afweet en zonder dat daarvoor een rechterlijke uitspraak nodig is. Een vermoeden van een federaal agentschap is voldoende om de Cloud-aanbieder te dwingen de gegevens van zijn klanten toegankelijk te maken. Wees ook voorzichtig met servers die niet in de VS staan, maar die wel eigendom zijn van Amerikaanse bedrijven, want ook voor deze servers geldt de Patriot Act. Daarom moet u er in het algemeen voor zorgen dat u uw taart alleen op tafels serveert van gastheren wiens tafelmanieren je vertrouwt.

 

Hoe kan ik mijn gegevens beschermen in Cloud-opslagsystemen?

  • Lees het contract: 
    In het verleden was het zo dat Cloud-providers in hun contract specificeerden dat ze de gegevens die door hun klanten waren opgeslagen naar believen mochten doorsturen. Het enige wat helpt, is om de voorwaarden van het contract te lezen en, indien nodig, over te stappen naar een andere provider die wat minder genereus is met uw foto's, documenten en bestanden. Let ook op de locatie van de ter beschikking gestelde servers en de geldende wetgeving ter plaatse.
  • Neem de algemene voorwaarden in acht:
    Let op de voorwaarden die uw Cloud-aanbieder stelt. Bij sommige diensten geeft u de beheerder van de servers toegang tot uw gegevens of geeft u hem zelfs toestemming deze te gebruiken. Zorg er dus voor dat u kiest voor een Cloud-dienst waar de gegevens uw onvervreemdbaar eigendom blijven, en waar niemand zonder uw toestemming toegang toe heeft.
  • Be mindful of encryption:
    Not all providers encrypt your data en route to the Cloud. If your photos are floating around unsecured in the Cloud, criminals can access that data. In some cases, the data is left unencrypted on the server. So, either decide not to store any valuable data with such providers – or choose another provider who offers encrypted data transfer and storage.
  • Denk aan versleuteling: 
    Niet alle providers versleutelen uw gegevens onderweg naar de Cloud. Als uw foto's onbeveiligd rondzweven in de Cloud, kunnen criminelen zich mogelijk toegang verschaffen tot die gegevens. In sommige gevallen worden de gegevens niet versleuteld op de server. Dus kies er ofwel voor om geen waardevolle gegevens op te slaan bij dergelijke providers - ofwel kies voor een andere provider die versleutelde gegevensoverdracht en -opslag biedt.
  • Bescherm gevoelige gegevens:
    Het is handig om overal toegang tot uw gegevens te hebben, maar niet alle gegevens zouden overal en altijd beschikbaar moeten zijn. Wachtwoorden en accountgegevens horen niet thuis in de Cloud, vooral niet als ze niet zijn versleuteld. Voor het veilig bewaren van toegangsgegevens worden speciaal ontwikkelde wachtwoordmanagers aanbevolen. Deze slaan ook de gevoelige gegevens op in een Cloud-kluis die de gegevens pas weer vrijgeeft nadat een masterwachtwoord is ingevoerd.
  • Leren delen:
    Bij de meeste providers kunnen andere mensen - en niet alleen mensen die je kent - aan een gedeelde map werken door simpelweg een cryptische URL te gebruiken, niet door in te loggen. Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat iemand toevallig over het adres van uw gedeelde gegevens beschikt, maar de map staat op internet, onbeschermd en vrij toegankelijk. Veiliger zijn oplossingen die alleen gedeeld gebruik tussen geregistreerde gebruiker mogelijk maken.
  • Koppel de verbinding van tijd tot tijd los: 
    Om er zeker van te zijn dat u de in de Cloud opgeslagen gegevens alleen deelt met degenen met wie u deze ook wilt delen, kunt u het beste na elke sessie uitloggen uit de webbrowser. Als u uw toegangsgegevens voor de Cloud in de app opslaat, kan iedereen die het apparaat vindt uw gegevens openen, wijzigen of verwijderen. Log daarom gewoon uit bij de Cloud nadat u iets hebt geupload of gedownload.
  • Protect the device: 
    Iedereen met de app van zijn Cloud-aanbieder op zijn smartphone, tablet of computer doer er verstanding aan om het apparaat te beschermen met een pincode of wachtwoord. Anders kunnen onbevoegde personen niet alleen toegang krijgen tot het apparaat, maar ook de vaak zeer persoonlijke gegevens in de Cloud in handen krijgen en deze manipuleren of verwijderen. Een deel van deze bescherming is natuurlijk een betrouwbare beveiligingsoplossing voor elk apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot de Cloud.