G DATA legt gevaren van wifi-spots uit en geeft advies voor verstandig gebruik
Op het strand, in de bergen, of op een stedentrip: meestal gaat de mobiele telefoon, de tablet of zelfs de laptop mee op vakantie. Mensen blijven graag in contact met familie, kennissen en de buitenwereld terwijl ze op vakantie zijn en internet is daar een handige manier voor. De toenemende populariteit van gratis wifi-spots bij hotels, restaurants, bars, winkelcentra en beach bars maakt het gemakkelijk om de hele vakantie online te blijven. Echter, het gebruik van dergelijke verbindingen is niet zonder risico’s. De beveiligingsexperts van G DATA leggen uit wat de gevaren zijn en hoe deze kunnen worden vermeden. Daarnaast bieden de experts een aantal andere handige, makkelijk toepasbare tips voor een veiligere vakantie met je mobiele apparaten.
Het is erg handig om bijvoorbeeld op een terras even in te loggen op sociale media om te zien waar alle vrienden zich mee bezig houden en om zelf een statusupdate te geven. Ook kan de mail even snel worden gecheckt, kan even worden gekeken wat voor weer het morgen wordt op de vakantiebestemming en kan worden opgezocht waar het huidige terras precies is ten opzichte van de geparkeerde auto. Gratis wifi-netwerken bieden echter verschillende mogelijkheden tot manipulatie, waarschuwt G DATA’s Security Evangelist Eddy Willems: “Het is gemakkelijk voor kwaadwillenden om met een kleine investering in een afluisterapparaatje het verkeer op het netwerk om te leiden en af te luisteren.”
De nieuwste technologieën maken de tot voor kort populaire truc van een nep-wifispot opzetten ouderwets en omslachtig, maar hij wordt weldegelijk nog gebruikt. Willems licht toe: “Stel, je zit op het terrasje van Patat van Ad ergens aan de Spaanse Costa Brava en je ziet op je telefoon dat er een wifi-netwerk is met de naam ‘Ad’s Internet voor gasten’, dan ben je erg geneigd om te denken dat dit het netwerk is van de horecagelegenheid. Het valt je niet op dat er ook een netwerk is met de naam ‘Wifi 9856U44WW’, wat wellicht het ware wifi-netwerk is van Ad. Je logt onbedoeld in op het netwerk dat een crimineel heeft opgezet. Je communiceert nu via zijn onversleutelde netwerk, waar hij alles kan monitoren, inclusief de wachtwoorden die je ingeeft.”
Naast vrij toegankelijke wifi-netwerken zijn er ook netwerken waar een wachtwoord voor nodig is. Veel gebruikers zien deze netwerken als beveiligd, aangezien ze door een wachtwoord zijn beveiligd. Dit zegt echter niets over het niveau van de versleuteling van het verkeer van en naar het internet, waarschuwt Eddy Willems. “Verbindingen waarvoor een wachtwoord nodig is, zijn niet per definitie veilig. Dat geldt niet alleen voor gratis wifi-netwerken, maar ook voor wifi-netwerken waarvoor moet worden betaald, dus ook dat geeft geen garantie voor veiligheid.”
Het advies van Eddy Willems is heel helder: “Maak nooit gebruik van openbare wifi-netwerken. Maak in plaats daarvan gebruik van het 3G of 4G-netwerk.” Dat is niet gratis, vooral niet in het buitenland, al zijn de prijzen voor mobiel internet onder druk van de Europese Commissie sinds 1 juli 2014 binnen de EU sterk gedaald: per MB betaal je nu maximaal 24 cent, inclusief BTW. Gebruik voor apparaten zonder 3G en 4G-verbinding een USB-dongel, waarmee je gebruik kunt maken van mobiel internet. “Om wel veilig te kunnen werken met een wifi-verbinding, kun je zelf je verkeer extra versleutelen door gebruik te maken van een VPN-verbinding. Betrouwbare en veilige VPN-services zijn ook niet gratis, maar absoluut de investering waard als je veel gebruik maakt van wifi-verbindingen in het buitenland, waar je voorzichtig wilt omspringen met je databundel.” Meer informatie over hoe een VPN-service voor een wifi-verbinding werkt, is te vinden via deze site
Naast gegevensdiefstal via onveilige wifi-spots, zijn er ook nog andere gevaren bij het reizen met mobiele apparaten. G DATA geeft een aantal praktische tips, in willekeurige volgorde, voor een veilige digitale vakantie.